Hírek

Startupok indítása – tanteremben, műhelymunkában és már Campuson is

2019. jan. 19.

Hét éve indítottuk el a Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszéken az Innovatív vállalkozások indítása és működtetése (IVIM) szabadon választható tantárgyunkat, amit immár közel 4000 BME hallgató végzett el. Az óriási érdeklődést kiváltó tantárgyat félévente 150-300-an veszik fel, és nem is csak GTK-sok, hanem sokkal inkább a jövendő informatikusok és villamosmérnökök. Nem véletlenül. A Dr. Vecsenyi János emeritus professzor által megálmodott és kivitelezett tanterv – Dr. Danyi Pál docens tárgyfelelős és Iványi Tamás tanársegéd közreműködésével – ideálisan kombinálja a minden startup-alapító számára szükséges elméleti tudást és a gyakorlati példákat, esetek bemutatását. Félévről félévre olyan sikeres startup-alapítók és vezetők jönnek el beszámolni a sikerreceptekről, mint például Duda Ernő, a milliárdokért idén eladott Solvo Biotech alapító vezérigazgatója, Lakatos Péter, a Videoton Holding vezérigazgatója, Bayer Gábor, az innovációs díjakkal elhalmozott 77 Elektronika fejlesztési igazgatója, Horgos Lénárd, az Absolvo befektetési tanácsadó tulajdonos-partnere, Pflanzner Sándor, a Monolith és Adapto informatikai cégek alapító-ügyvezetője.

A tantárgynak már ötödik éve folyik a gyakorlati változata, a Startup VIP, ami az egyetemhez kötődő Demola innovációs laborral partnerségben segít a hallgatóknak, hogy az ötleteikből valódi startupok születhessenek. A műegyetemi tehetséggondozásnak olyan példáját valósítjuk meg, amelyben az érdeklődőknek valós életbeli platformot és környezetet biztosítunk a fejlődésre, a terveik megvalósítására, ráadásul mindezt az oktatókon kívül számos mentor bevonásával tesszük. A program idéntől felvehető a Startup menedzsment szabadon választható tantárgy keretében is. A három hónapos műhelymunka végén pitch versenyeken számolnak be a hallgatók a tervezési és piackutatási munkájuk eredményéről, egy neves zsűri előtt, de többen megmérettetnek a Duna-kupában is.

A tanszékünk mindezen oktatási és mentor tevékenysége kiválóan illeszkedik az egyetem által kitűzött és most a Startup Campus programban is testet öltött célkitűzéshez. A Startup Campus program a legígéretesebb ötleteknek és ifjú megálmodóiknak nyújt befektetést, valamint tanácsadást. Reméljük, hogy minél többen fognak jelentkezni az október 10-i határidőig a mi startup képzéseinkben részt vevő hallgatóink közül is. Aki pedig esetleg innen kap kedvet a további munkához, azokat várjuk minden félévben IVIM és Startup menedzsment tantárgyainkon.

-dp, kn-