Hírek

Tehetséggondozás, önszerveződve

2019. aug. 19.

A tehetséggondozást mindig is kiemelt feladatának tekintette a Műegyetem. Tudományos Diákköri Konferenciákat szervezünk, tehetséggondozó kurzusokat hirdetünk, részt veszünk a Kutatók Éjszakáján, ismeretterjesztő előadásokat hozunk az egyetemre – mi magunk, a Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék is.

A tehetséggondozás és az egyetemi lét megszínesítésének lehetőségét kiválóan ötvözik a különböző Hallgatói Szervezetek. E szervezetek szakmai programjainak a célja tagjaik tudásának kibővítése, elmélyítése. És legyen szó, bármilyen formában és bármilyen céllal működő szervezetről, közös bennük a szakmai fejlődés mellett a barátságok kiépítésének, a gyakorlati tapasztalok szerzésének és, mi tagadás, néha a bulizásnak a lehetősége is.

A GTK-hoz (is) kötődő különböző szakmai szervezeteket fogja össze – informális módon – a Kari Szakmai Szervezetek Társasága. Ezekkel a szervezetekkel közösen dolgozik a Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék azon, hogy minden egyetemi, és főleg GTK-s, hallgató megismerje egy-egy ilyen közösséghez való csatlakozás előnyeit, felismerje ennek kihagyhatatlanságát és meg is találja a számára legmegfelelőbb szakmai közösséget.

A Műegyetemi Szakkollégiumok Közössége (MŰSZAK) fogja össze az egyetemen működő szakkollégiumok összességét, amely szervezetek lényege az önkormányzatiság és az öntevékenység. E szakkollégiumok között található meg a BME Management Szakkollégium, a KommON Kommunikációs Szakkollégium és a Liska Tibor Szakkollégium. Az őszi és tavaszi félév kezdetén toborozza tagjait a BME Management Szakkollégium, ahol a menedzseri és vezetői ismeretek iránt érdeklődőket várják – akár más egyetemekről is –, az érdeklődők számára Szakmaratont és Menedzsment Akadémiát szerveznek. Őszi félévben keresi tagjait a Liska Tibor Szakkollégium, ami marketing, üzleti és pénzügyi témákban nyújt lehetőséget fejlődésre, főbb programjai közé tartoznak a Szakmai Napok és a LisKaLand. A társadalomtudományok, kiemelten a kommunikáció- és médiatudományok iránt érdeklődő (és nem feltétlenül ezen a területen tanuló) hallgatók szeptemberben tudnak csatlakozni a KommON Kommunikációs Szakkollégiumhoz, akik a Szakmai Esteken és a MaEste programjain is bővíthetik tudásukat.

A Diákszervezetek zárt, aktív tagsággal   bíró, egyetemi hallgatókból álló, Szervezeti  Alapszabályt követő testületek. A nevében az európai műszaki menedzserek szervezetének helyi tagozata, az ESTIEM Budapest BME – nevével ellentétben – a BME hallgatók széles palettáját tudja tagjai között és szervez számukra csereprogramokat, versenyeket, szemináriumokat. Az Erasmus Student Network az egyik legnagyobb és legismertebb nemzetközi csereprogramokat lebonyolító szervezet, akik természetesen a hallgatók mentorálásából is kiveszik a részüket. Az IAESTE BME szintén csereprogramokra alapított szervezet, tevékenységi körük azonban szakmai konferenciákat, nemzetközi kirándulásokat és készségfejlesztő tréningeket is magába foglal. Az AIESEC nemzetközi önkéntes és szakmai programokat szervez a társadalmi felelősségvállalás ösztönzése és elterjesztése érdekében, de a szakmai gyakorlati programjának köszönhetően segíti a munkaerő-piaci tapasztalatok megszerzését is.  Szintén szeptemberben várja a kifejezetten pénzügyi kérdések iránt érdeklődő hallgatókat a Magyar Közgazdasági Társaság. Kiemelt programjai közé tartozik a Business and Technology Konferencia és az évente megrendezésre kerülő közgazdász vándorgyűlés. 

A Szakmai Szervezetek széles választékából tehát mindenki megtalálhatja az érdeklődésének, a szakmai és személyes elvárásainak megfelelőt – és egyben azt, amelyik elvárásainak ő maga is eleget tud tenni. Mert a vezetőség biztosan megtesz mindent a szakmai fejlődésért, mi oktatók is lelkesen sorakozunk fel mögéjük, de az eredmény a tagokon múlik – ahogy a nagybetűs életben is. Az egyetem meg az életre készít fel – szóval ideje Szakmai Szervezetet választani!

-kn-