Dr. Topár József

Beosztásc. egyetemi docens
SzakcsoportMinőségmenedzsment és Üzleti Statisztika
SzobaszámQA312
E-mail
Telefon+36 1 463-2437
PublikációkTantárgyak

Oktatási területek

 • Minőségmenedzsment
 • Minőségirányítás
 • Vállalati minőségbiztosítás

Kutatási témák

 • A Total Quality Management hazai oktatásának módszerei
  A TQM projekt során jelentős tananyag fejlesztési munkát végeztem. Kialakítottunk a felsőoktatásban több oktatási szinten használható tananyagot. Ezen tananyagokat a graduális, postgraduális és vállalati tréning programokon az elmúlt években hatékonyan alkalmaztuk és a tapasztalatok alapján folyamatosan fejlesztjük. Erre a munkára az Oktatási Minisztérium támogatását is elnyerte a vezetésemmel dolgozó team.
 • A Total Quality Management hazai alkalmazási lehetőségei és módszerei
  Jelentős eredményeket értem el a TQM vállalati alkalmazásában. Kidolgoztuk munkatársaimmal a TQM bevezetésének hatékony módszerét a magyarországi feltételek figyelembevételével. Folyamatosan fejlesztjük ezen módszereket és technikákat. Több vállalatnál irányításommal jelentős eredményeket érünk el a TQM vezetési filozófia alkalmazásával. A TQM hazai elterjesztésének támogatására aktív közreműködésemmel a program keretében létrehoztuk a TQM Center hálózatot.
 • Az ISO 9000 szabvány rendszernek megfelelő minőségügyi rendszerek hatékony működtetésének és kialakításának módszerei
  A minőségmenedzsment alkalmazásában az elmúlt években az ISO 9000 szabvány alkalmazása került előtérbe. Foglalkozom a minőségügyi rendszer kialakításának módszereinek fejlesztésével. Az eredmények alapján munkatársaimmal több vállalatnál alakítottunk ki minőségügyi rendszert. A kialakított és tanúsított minőségügyi rendszerek hatékony működtetésének módszereivel is foglalkozom. Itt részben a TQM eszköztárának hatékony alkalmazása is előtérbe került. Utóbbi években az autóipari beszállítók minőségügyi rendszereinek fejlesztési kérdéseivel, a QS 9000 és a VDA 6.1 előírásainak hatékony alkalmazásával is foglalkozom.
 • Minőségmenedzsment módszerek hatékony alkalmazása a hazai vállalatok és intézmények munkájában
  A minőségmenedzsment módszerek hazai körülmények közötti alkalmazhatóságát és a módszerek adaptálását és alkalmazási módszereinek fejlesztését az elmúlt tíz évben folyamatosan fontos feladatomnak tartottam. A minőségügyi rendszerek kialakítása és hatékony működtetésében tanácsadóként folyamatosan foglalkozom ezzel a területtel. Több vállalatnál és intézménynél alkalmaztam a megszerzett tapasztalatot és alkalmaztam a kialakított módszereket.
 • Technológia- és minőségmenedzsment tananyagok fejlesztése
  A tanszék vezetésével szervezett konzorcium elnyert egy Phare támogatást a technológia- és minőségmenedzsment tananyagok fejlesztésére. A több felsőoktatási intézmény oktatóiból szervezett konzorcium 12 tananyag kidolgozását végezte el. A program irányítói feladatom mellett négy tananyag kialakításában aktívan is részt vettem. A kialakított tananyagok jegyzet formájában elkészültek és folyamatban van ezen anyagok könyv formájú kiadása.

Nyelvismeret

 • angol (B1)
 • orosz (B1)

Végzettség

 • Dr. Univ., 1981, Budapesti Műszaki Egyetem, Gépészmérnöki Kar
 • okl. gépészmérnök, 1974, Budapesti Műszaki Egyetem, Gépészmérnöki Kar